vineri, 9 februarie 2018

Magazin online cu sediul in Bulgaria



Multe magazine online din diverse domenii, prezentate in romana, par a fi de-ale noastre, nu in sensul ca sunt pornite de concetateni de-ai nostri, ci ca au in spate o firma, un srl romanesc, inregistrat la Registrul Comertului din Romania. Insa o buna parte dintre ele, dintre cele mai celebre chiar, sunt inregistrate in ststul de la sud de Dunare. Nu  va spun acum care sunt ele, va las pe voi sa le descoperiti, ca nu e greu.
De ce ai face un magazin online cu sediul in Bulgaria? Mai exact de ce ai deschide un srl cu sediul in Bulgaria care sa opereze un magazin online? Pentru ca suntem in Uniunea Europeana si putem sa ne miscam usor si sa ne alegem orice tara in care vrem sa activam. Pentru ca suntem liberi sa ne alegem cea mai avantajoasa solutie. Aici este cheia si rapsunsul intrebarii de mai sus: avantaje de natura fiscala si operationala.
Cum partea de logistica este relativ simpla si transparenta la un magazin online, unde practic ai nevoie doar de un punct de lucru secundar sub forma unui depozit aruncat chiar in afara orasului, partea de fiscalitate si functionare a firmei in relatia cu statul poate fi factor decisiv in alegerea sediului social al unei firme.
Bineinteles ca un prim si poate cel mai important obstacol este limba diferita in care se va desfasura toata activitatea legata de stat, de la declaratii, la corespondenta si diverse mentiuni periodice. Nu este ceva de speriat, exista traducatori de bulgara atat in Romania, cat si de romana in Bulgaria, iar odata relatia creata, nu mai ai un stres cu limba straina pe care trebuie sa o vorbeasca firma ta. Evident, nu trebuie sa apelezi la cine stie ce firma, ci la un birou care poate sa face niste traduceri ieftine (vezi aici), dar traduceri profesionale. De atat de multe ori dam peste diverse firme aparent cu staif, iar in cele din urma rezultatul este mult sub asteptari si costurile mult peste buget. Asadar nu va consumati disponibilul  in directia asta.
Odata firma ca entitate juridical pusa la punct, toata activitatea propriu zisa se poate desfasura in Romania, la fel ca orice alta firma inregistrata in tara, doar taxele aferente afacerii urmand a se plati in Bulgaria. In Romania va fi nevoie sa platiti taxele locale pe sediul secundar si bineinteles taxele aferente veniturilor finale care ajung de la firma la persoana fizica ce detine firma, asta in cazul in care nu vreti sa va mutate si domiciliul fiscal personal in Bulgaria.
Deci ideea este fezabila, este aplicata deja cu success de cateva mari magazine online, iar riscurile si complicatiile sunt minime. Va puteti documenta despre ele pe forumul dedicate si analizati fiecare in parte daca merita propunerea mea. Mult success!